Ohita päänavigointi

Portugalia Pietarsaaressa – hyvää pataa Angolan tapaan

Kun angolalaista haastattelee, alkaa aloittelevan kulinaristin tehdä mieli kysyä sikäläisestä ruoasta. Emmanuel, perheen isä, nousee nopeasti tuolista ja kävelee keittiöön ja palaa sieltä punainen peltipurkki kädessään. ”Palm oil”, hän sanoo näyttäen purkkia, ja maistamme kokeeksi öljyä sormenpäällä. Siitä löytyy yhteinen sävel, kaikki huokailevat eksoottisten hedelmien nimien löytäessä suomalaisia vastineitaan, kunnes päästään lopulta kansallisruokaan. ”Calulu cominga de Angola, siinä on kalaa ja kasviksia, sitä palmuöljyä, papuja ja okraa”, Domingas-vaimo luettelee. Mielessä kehittyy kuva valurautaisesta padasta, jossa mausteet ja kasvikset muhivat palmuöljyn aromin vahvistamina. Etsimme kuvia netistä ja katselemme Angolan sijaintia Afrikan mantereella ja käymme läpi ympäröiviä maita.