Ohita päänavigointi

Miten löydän oman tapani tutkia pyhiä kirjoituksia – 6 vinkkiä

Miten löydän oman tapani tutkia pyhiä kirjoituksia – 6 vinkkiä

Pyhien kirjoitusten lukeminen voi olla joskus haastavaa. Meistä voi tuntua, että on vaikeaa löytää aikaa tutkimiselle tai emme saa lukemisesta mitään irti. Nämä kuusi vinkkiä ja niiden soveltaminen voivat auttaa meitä löytämään oman tapamme tutkia pyhiä kirjoituksia.

1. Vilpitön halu ja Pyhän Hengen kumppanuus

1. Vilpitön halu ja Pyhän Hengen kumppanuus

Vanhin David A. Bednar on sanonut pyhien kirjoitusten tutkimisesta: ”Teillä ja minulla ei tarvitse olla hienostuneita tutkimisen apuvälineitä eikä meidän pitäisi luottaa laajalti muiden hengelliseen tietoon. Meillä pitää vain olla vilpitön halu oppia, Pyhän Hengen kumppanuus, pyhät kirjoitukset sekä aktiivinen ja tiedonhaluinen mieli.” (”Elävän veden varanto”, kirkon koululaitoksen takkavalkeailta nuorille aikuisille, 4. helmikuuta 2007.) Meidän tulisi aina aloittaa pyhien kirjoitusten tutkiminen rukouksella, jotta Henki voi olla kanssamme. Rukouksessa voimme myös kysyä taivaan Isältä kysymyksiä, joihin Hän voi vastata pyhien kirjoitusten kautta.

2. Suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus

2. Suunnitelmallisuus ja tavoitteellisuus

Voimme asettaa tavoitteitamme pyhien kirjoitusten tutkimisen suhteen. Tavoitteenamme voi olla esimerkiksi lukea 15 minuuttia päivässä tai saada Mormonin kirja luetuksi johonkin määräaikaan mennessä. Voimme suunnitella etukäteen, että luemme pyhiä kirjoituksia esimerkiksi joka aamu ennen kouluun tai töihin lähtöä. Kun suunnittelemme ajankäyttöämme ja varaamme pyhille kirjoituksille aikaa kalenteristamme, siitä tulee helposti muistettava tapa.

3. Ajan varaaminen ja Kristusten sanojen pohdiskelu

3. Ajan varaaminen ja Kristusten sanojen pohdiskelu

Pyhien kirjoitusten lukemisessa ei ole koskaan kyse lukunopeudesta tai sivumääristä. Merkitykselliseen pyhien kirjoitusten tutkimiseen voi kuulua vain yhden jakeen pohdiskelu. Lukunopeutta tärkeämpää on luetun ymmärtäminen. Pyhät kirjoitukset eivät aina avaudu ensimmäisellä lukukerralla. Usein saamme kirjoitusten kohdista eniten irti silloin, kun käytämme aikaa niiden pohdiskeluun.

4. Erilaiset muistiinpanotekniikat

4. Erilaiset muistiinpanotekniikat

Pyhien kirjoitusten ymmärtämisessä voi auttaa samat opiskelutekniikat, jotka auttavat muussakin opiskelussa. Muistiinpanojen tekeminen ja hengellisten vaikutelmien ylös kirjaaminen voivat auttaa jäsentämään tietoa ja muistamaan jatkossa, mitä on opiskellut. Muistiinpanoja voi tehdä monella eri tavalla, esimerkiksi piirustusten ja kuvioiden muodossa. Eräs kirkon jäsen kertoo: ”Minulle on ollut aina vaikeaa hahmottaa tarinoita Mormonin kirjassa, kun luen. Lähetystyössä toverini neuvoi erästä opettamaamme ihmistä, että hän voisi kirjoittaa omin sanoin tiivistelmät Mormonin kirjan luvuista. Päätin itsekin kokeilla tuota neuvoa ja huomasin, että opin rakastamaan Mormonin kirjan tarinoita.”

5. Kirjoitusten soveltaminen omaa elämää varten

5. Kirjoitusten soveltaminen omaa elämää varten

Pyhien kirjoitusten tarkoitus on kutsua meitä lähemmäs Kristusta ja tulemaan paremmiksi. Eräs kirkon jäsen kertoo: ”Kun luen Mormonin kirjaa, keskityn miettimään yksinkertaista kysymystä: Miten tämä luku voi auttaa minua tulemaan paremmaksi Kristuksen seuraajaksi? Se on auttanut minua pitämään evankeliumin yksinkertaisena.” Kun sovellamme pyhiä kirjoituksia nykypäivään ja pohdimme niiden merkitystä meille henkilökohtaisesti, pyhät kirjoitukset tulevat meille rakkaiksi ja henkilökohtaisiksi.

6. Ajatusten jakaminen muiden kanssa

6. Ajatusten jakaminen muiden kanssa

Eräs keino päästä lähemmäksi pyhiä kirjoituksia on jakaa oppimaamme muiden ihmisten kanssa. Voimme jakaa lukemiamme asioita perheenjäseniemme ja puolisomme kanssa. Voimme kertoa oppimastamme ystävillemme ja valmistautua pyhien kirjoitusten avulla vastaamaan kirkkoa koskeviin kysymyksiin. Kun keskustelemme pyhistä kirjoituksista meille tärkeiden ja rakkaiden ihmisten kanssa, suhteemme heihin vahvistuvat ja saamme uusia ideoita ja oivalluksia tutkimiseemme.