Ohita päänavigointi

Turvapaikanhakijoiden avustusprojekti Raumalla keväällä 2016

Turvapaikanhakijoiden avustusprojekti Raumalla keväällä 2016

Rauman seurakunta päätti järjestää kaksi eri hanketta Satakunnan alueelle ja Rauman kaupunkiin tulleiden turvapaikanhakijoiden auttamiseksi. Ensimmäisen projektin tarkoituksena oli tehdä tuhat hygieniapakkausta Satakuntaan sijoitetuille 800–900 turvapaikanhakijalle. Helmikuussa 2016 otimme vaarnanjohtaja Samuel Koiviston kautta yhteyttä Euroopan vyöhykkeen vastuuhenkilöihin ja selvitimme materiaalien hankintaa tai saatavuutta. Jo tammikuussa 2016 eräs pariskunta oli lahjoittanut juuri avattuun Rauman vastaanottokeskukseen pesukoneen ja kuivausrummun. Toisena, mittavampana projektina oli vastaanottokeskuksen piha-alueen kunnostustyö.

 
Hygieniapakkausprojekti
 
Vyöhykkeellä päätettiin, että hygieniapakkauksia varten oli edullisempaa lähettää Raumalle lahjoituksina jo saatuja tarvikkeita kuin hankkia ne paikallisesti. Tämän lisäksi vyöhykkeeltä annettiin 4 500 euroa muiden tarpeellisien materiaalien ja tarvikkeiden hankkimiseen turvapaikanhakijoille.
 
Toimitimme seuraavat tarvikkeet SPR:n Raumalla sijaitsevaan vastaanottokeskukseen 8. huhtikuuta 2016:


Hygieniapakkausprojekti  • 2 ompelukonetta
  • 6 lapiota
  • 10 polkupyöräkypärää lapsille
  • 8 haravaa
  • 8 skootteria
  • 5 hyppynarua
  • 4 rullalautaa
  • 1 lentopalloverkko
  • 3 sulkapallosettiä
  • 1 lentopallo ja muutamia jalkapalloja. 

Lisäksi seurakunnan jäsenet lahjoittivat vanhoja polkupyöriä ja vaatteita.

Kuorma saapui Frankfurtista 12. huhtikuuta juuri sopivasti samalle illalle suunniteltua tapahtumaa ajatellen. Olimme järjestäneet kolme pakkauslinjaa, mutta koska auttajia tuli yllättävän paljon, avasimme vielä neljännenkin linjan. Työssä oli 25 seurakunnan jäsentä ja 18 kirkkoon kuulumatonta, heidän joukossaan 14 pakolaisnaista ja -tyttöä. Kaiken kaikkiaan saimme tehdyksi yli 900 hygieniapakkausta. Jäljelle jääneet materiaalit (mm. saippuat ja muut hygieniatuotteet) lahjoitettiin Punaiselle Ristille, joka jakoi ne kahdeksaan vastaanottokeskukseen Satakunnassa.

Pakkaustapahtuma kesti vähän yli kaksi tuntia, ja kokemus oli hauska ja mieltä ylentävä kaikille osallistujille. Lopussa oli tarjoilu. Eräs kirkkoon kuulumaton naapuri ja hänen tyttärensä olivat myös mukana, ja he olivat innoissaan siitä, että heille tarjottiin tilaisuus osallistua avustustoimintaan. Joitakin viikkoja myöhemmin kävimme lähetyssaarnaajien kanssa heidän luonaan ja annoimme heille miellyttävän tapaamisen yhteydessä Mormonin kirjan.
 
Vastaanottokeskuksen pihaprojektiVastaanottokeskuksen pihaprojekti
 
Tämä oli edellistä suurempi haaste. Ulkoalueet olivat todella surkeat, eivätkä sisätilatkaan häävejä olleet. Tarkasteltuamme alueita seurakuntaamme kuuluvan Rami Parjasen kanssa, joka on toiminut toistakymmentä vuotta piha- ja maanrakennusyrittäjänä, päätimme kohentaa piha-aluetta ja tehdä siitä viihtyisämmän.
 
Lapsille rakennettiin leikkipaikaksi 5 x 10 metrin hiekkalaatikko, ja lahjoituksena saatu liukumäki asennettiin sopivaan kohtaan. Paikalla ollutta grilliä muunnettiin siten, että siitä tuli myös leivinuuni, jossa turvapaikanhakijat voivat oman perinteensä mukaan paistaa leipää – jopa kahdesti päivässä. Asuntojen liesiuunit eivät sovellu heidän tekemänsä leivän paistamiseen.
 
Grillin vieressä oli pilalle mennyt ja kulunut 6 x 25 metrin kokoinen ruohokenttä. Tämä alue tasoitettiin ja uutta nurmikkokenttää varten levitettiin 20 kuutiota multaa. Ruohonsiementä hankittiin 6 kiloa asukkaiden kylvettäväksi. Vanha 20 x 20 metrin pysäköintialue muutettiin pelikentäksi, jolla voidaan pelata lentopalloa, sulkapalloa ja jalkapalloa. Kaikki tämä lisäsi vastaanottokeskuksen asukkaiden, lasten ja aikuisten, vapaa-ajan viettomahdollisuuksia.
 
Nämä olivat hienoja tilaisuuksia auttaa turvapaikanhakijoita Raumalla ja Satakunnassa. Jäsenet osallistuivat innokkaasti. Lisäksi kaksi seurakunnan veljeä järjesti turvapaikanhakijoille huhtikuussa ja toukokuussa tilaisuuden tehdä linnunpönttöjä. Niitä valmistui kaikkiaan 20. Osa pöntöistä ripustettiin puihin ja loput myytiin Raumalla asuvien turvapaikanhakijoiden avustamiseksi Punaisen Ristin kirpputorilla.
 
Vastaanottokeskuksen asukkaat ovat vaihtuneet paljon, sillä useimmat alkuperäisistä turvapaikanhakijoista ovat jo saaneet päätöksensä, ja uusia asukkaita on saapunut muista keskuksista, joita on suljettu. Punaisen Ristin johtajien mukaan lapsiperheiden asuttamiseen erikoistunut Rauman vastaanottokeskus pysyy auki vielä ainakin 2–3 vuotta.
VWigSOdRY7J_DfF_cJ6HhDXkkTkECMVur5NrKEfIf12rNtov_s4wy9oMtzZ32aZ4v54wbdVQyZlPME2LvC2ttlPcSk2EgNdgWBarDR02bC1M0ydhjDe7Us73Xb0hhN4ea0o1pgFUFzQdfEJu6A